Perhoskoiran vietit


Yleisesti ottaen perhoskoirasta ei taideta puhuta mitenkään vietikkäänä rotuna?

Tai minä en ainakaan ole juurikaan kenenkään kuullut puhuvan perhoskoiran vieteistä?

Yleinen käsitys ihmisillä on valitettavasti se, että perhoskoira on puudeli, vain näyttelykoira.

Minä joka olen opetellut tuntemaan rotua  12 vuoden ajalta, olen täysin erimieltä valta massan kanssa.

Perhoskoira on erinomainen näyttelyissä, agilityssä ja jopa tokossa jos on mielenkiintoa lähteä sinne asti kouluttamaan.  Omasta mielestäni nopeasti oppiva perhoskoira on kuitenkin hieman vaikeampi opettaa TOKO koiraksi kuin esim. paimensukuinen Collie. Collie tekee kun se haluaa miellyttää omistajaansa. Perhonen tekee kun sitä huvittaa. Seurakoiramaisen luonteen ansiosta se kuitenkin rakastaa tehdä ihmisen kanssa erilaisia asioita. Sen verran mitä minä olen oppinut näissä erilaisissa roduissa, on se että collie kestää toistoja enemmän. Perhonen herpaantuu helposti ja tylsistyy tasaisen tappavista toistoista. Myöskin jos palkka ei tule täsmälleen oikeaan aikaan, hyper nopean perhosen saattaa kestää kauemmin ymmärtää mitä siltä vaaditaan. Nämä ovat siis minun omia tulkintojani 12 vuoden aikana ja olen tutkinut vain neljää (4) koiraa. En tarkoita tässä että olisin täysin oikeassa, niin kuin en missään blogi kirjoituksissani. Kaikki tämän osion alla olevat kirjoitukset ovat omia tuntemuksiani ja ajatuksiani.

Mitä ne vietit ovat?

Olen jonkin verran tutkinut viettejä kun yritin viettien avulla koulia Colliestani tasokasta TOKO koiraa.

Nyt yritän soveltaa näitä viettejä perhoskoiran koulutukseen ja apuna ymmärtämään enemmän tätä suurenmoista rotua. On vain yksi ongelma. Ensiksi pitäisi oppia ymmärtämään miten vietikäs rotu perhoskoira on?

Aiheesta ei liiemmin löydy kirjallisuutta tai tutkimuksia perhoskoiran osalta.

Mistä vietit koostuvat?

Vieteillä on neljä osaa:

  • Viettivire on yksilön sisäinen valmiustila. Esimerkiksi nälkä aiheuttaa koiralla saalisvietin kohoamista.
  • Viettiärsyke on jokin ulkopuolinen tekijä, esimerkiksi oravan pakeneminen on koiralle viettiärsyke.
  • Viettikäyttäytyminen on käyttäytymismalli, jonka viettiärsyke laukaisee, kun viettivire on voimassa. Viettikäyttäytyminen laukeaa vain silloin, kun molemmat, sekä viettivire, että viettiärsyke ovat voimassa. Esimerkiksi silloin, kun koiralla on nälkä ja se näkee oravan juoksevan se lähtee kohteen perään.
  • Viettipäämäärä on onnistunut viettikäyttäytyminen. Esimerkiksi oravan kiinnisaaminen ja sen avulla nälän poistaminen voi olla koiralle viettipäämäärä

Papi (Millenium Collection Out of Control) on melko vietikäs koira. Viettikäyttäytyminen on hänen yleisin toimintamalli. Rusakot ja linnut aiheuttavat tätä eniten. Viettipäämäärää ei koiralla ole. Sitä ei kiinnosta saada oikeesti kohdetta kiinni.

Papin jälkeläinen Mico (Kummelivuoren Lupu) on isäänsäkin vietikkäämpi. Pojalla on myös hyvin suuri viettikäyttäytyminen. Hiiret, linnut  ja oravat ovat hänen suurin intohimo! Micon viettipäämäärä on suurempi kuin isällänsä. Mico on jopa onnistunut saamaan hiiren kiinni. Hän oikeesti tahtoo saada saaliinsa kiinni. Mutta linnut pääsee vielä karkuun ja luojan kiitos myös oravatkin.

Perheemme toistaiseksi ainoa neiti Rebecca (Noble Suite´s Lady Rebecca) ei ole niinkään kiinnostunut.

Hän saattaa Micon seuraksi lähteä pusikkoon hiirijahtiin mutta minun mielestäni ei neiti ymmärrä sen perimmäisen asian tarkoitusta miksi sinne pusikkoon juostiin.

Kärpäsiä ja perhosia hän tykkää metsästää jos sellainen kuonon ohi lentää.

En ole päässyt tutkimustuloksissani vielä perille, että onko tämä vain vietitön yksilö, vai johtuuko se sukupuolesta vai onko neiti aina vain tarpeeksi kylläinen ettei viettivire herää